Knut, HBK vs. Genarp, Kaos, Sorg, Glädje & KNUT

Så var det dags för bloggen att återigen ta plats framför tangentbordet efter ett alldeles för långt uppehåll. Jag ber ödmjukast om ursäkt för det men ikväll kommer det smälla till ordentligt. Jag tror aldrig jag haft så mycket att skriva om och jag ska försöka förklara den helt makalösa helgen vi nu lämnat bakom oss.


Enda tillfället vi var vänliga mot varandra!

Det var en känslomässigt laddad match för alla som har någonting med Hardeberga BK att göra. Knut Andersson (1932 - 2011) gick bort för cirkus en vecka sedan och tog med sig det största och mest djupsinnade hardebergahjärta som någonsin kommer skådas. Han grundade vår klubb 1949, endast 17 år gammal, skänkte marken där vårt klubbhus, våra omklädningsrum och våra planer idag ligger och har sedan dess åstadkommit så mycket mer att vilken annan ordförande idag kan skatta sig lycklig om man når halvvägs dit Knut nådde. Jag är ung och har inte överdrivet många år i HBK men jag mötte Knut flera gånger. Han log alltid. Han stöttade alltid. Han var en ödmjuk rödblå krigare och förde det vidare till varje medlem i klubben. Han ÄR och kommer alltid att vara - MR. HARDEBERGA!






En tyst minut för Knut precis innan avspark!


Matchen mot Genarp k.l 14.00 i lördags tillägnades honom. Han är nu ett minne som aldrig kommer glömmas bort. Det är ovant att spela utan Knut i sin matchstol och inte höra honom ropa upp lagens startelvor. Vi visste med andra ord vad vår uppgift var i lördags. Vi skulle spela för Knut. För Hardeberga BollKlubb. För Knutsvallen. För tre poäng. För revansch. Laddningen innan matchen var elektrisk och djupt fokuserad. Vi kände oss fullt redo att ta oss ann uppgiften att vinna över ett bra Genarp som tagit sex av nio pinnar. Vi trodde de skulle spela långt - det kommer vi till senare. Vi trodde att det skulle bli tuffa dueller - det kommer vi till senare. Vi trodde vi skulle ta tre poäng - det kommer vi också till senare.

Startelva
Kehler - Petter Kindberg, "trädet" Ekström, Jönskorv, Rambo - Bäckis, Davva (C), Ogge - Mar´n, Oliver, Weste

Bänk
Stollen, Lillis, Glenn, Sebbe & Tobbe Svensson

Inför
Petter hade bytt efternamn till Kindberg från Mårtensson vilket skrotar hela hans smeknamn "pettemar". "Pettekin" fungerar inte överhuvudtaget och ni som vill rösta på att Petter ska byta tillbaka till sitt ursprungliga efternamn kan göra det här i bloggen. Henke Ekström hade blivit piskad hemma och fick i uppgift att hämta ett träd som frugan köpt. Han åkte till Flyinge och antog undermedvetet att det skulle rymma ett 4,5 meter långt träd i hans Volvo V70. Det gick ej kan vi meddela och Henke kom till samlingen lagom upprörd efter att försäljaren sagt - "Det kan kanske gå vägen". Vi förlorade horribelt med 3-1 borta mot Askeröd förra helgen och det var upp till bevis för alla spelare under lördagens match. Davva kräktes lite innan matchen, vi tror att Il Capitano var överladdad. Flaggan var på halvstång, sorgebanden prydde våra högerarmar och vi gick ut inför en känslosam tyst minut och ett fotbollsmöte av annan natur.

Första 30 minterna
Mar´ns flickvän och likaså en av HBK:s kamerakvinnor hann inte ens starta videokameran förrän det rasslade till i nätet bakom Kehler. Vi fick upp bollen på deras halva men plötsligt kom en lång boll bakom vår backlinje. Henker trodde Kehler skulle gå ut - Kehler trodde Henke hade kontroll på situationen. Istället sprang deras duktiga anfallare förbi och drog in bollen stenhårt i nättaket efter 20 sekunder. På något sätt kände vi nog alla att det inte spelade någon roll. Ingen deppade. Ingen var arg utan alla såg taggade och inspirarade ut. Avspark, ett par inkast, en fantastisk djupledsboll av Davva och en Andreas Westesson senare stod det 1-1. Efter drygt en minut. Skulle vi nu kanske kunna börja spela fotboll? Svaret blev enkelt. Ett Hardeberga som ville spela snabb och taknisk fotboll på marken och Genarp som ville slå långa bollar från målvakt upp till anfall. Vi lyckades hantera deras spel på ett mycket bra sätt men med det sagt så skapade Genarp ett par eller tre farliga lägen som vi kunde reda ut. Vi å andra sidan spelade smart, hanterade deras långa och tråkiga spelidé och fick ned bollen på marken. Väl där dominerade vi centralt. Davva, Bäckis och Ogge hade stora ytor att spela fint kortpassningsspel och gjorde även så. Vi tog över mer och mer och skapade flertalet farliga målchanser. Oliver löpte oerhört i sin nya roll som central anfallare. Försvaret var disciplinerat och pratade tydligt med oss mittfältare. Vi flyttade oss som en gigantisk kub i försvarsspelet och vann boll efter boll. När väl Genarp lyckades bita fast bollen där uppe så var deras snabba och tekniska anfallare/yttrar oerhört farliga och fantasirika. Men äntligen spelar vi det spel vi alltid vill göra och det är vårt andra mål ett stark bevis på - En Genarpsspelare faller lätt utanför vårt straffområde och vill ha frispark men domaren friar. Istället går bollen ut till Weste som sätter fart på kanten. Bollen går i djupled till Olle som i duell med målvakten inte rikigt får till ett avslut. Vi har under tiden tryckt upp hela laget på ett exemplariskt sätt och lyckas bita fast bollen utanför deras straffområde efter grymt press-understöd. Bollen hamnar hos Ogge som med ryggen mot målet lättar en pass till Oliver. Han i sin tur lägger upp den perfekt till Bäckis som drar till på ett. Nästa sak bollen nuddade vid var nätet bakom Genarps målvakt. Energin spred sig ännu mer och precis efter målet har Oliver ett fantastiskt bra läge efter en försvarstabbe av deras back men målvakten gör en magisk räddning på hans avslut. Vi kontrollerade det mesta på Knutsvallen under de första 30 minuterna. Men framförallt såg man glädjen av att spela fotboll i alla våra spelares ageranden.
Pang! 20 sekunder! 0-1..
Pang! 60 sekunder! 1-1..
Backlinjen var grym i lördags!
Roxström med ett kanonläge i första!
Ekström och "PetteKin" hade full kontroll på Erik Sahlin!

30:e minuten och framåt
Jag hör Kehler skrika "jag har brutit benet" och paniken slår in. Efter en duell där Kehler går ut för att ta bollen i kamp med Genarps anfallare lyckas Kehler ta bollen och Genarpsspelaren hoppar huvudlöst in med dobbarna och knäcker hans benpipor rakt av. Domaren låter spelet fortgå och hade Genarp varit skickligare hade de kunnat göra 2-2 i öppet mål. Domaren varnar istället Bäckis, när spelet är igång, medan vår fantastiska målvakt ligger ned med brutet ben. När spelet väl blir avblåst och alla konstaterar att benet är av ringer vi SOS. Resultatet blev 40 minuters väntan då det inte fanns en enda ambulans ledig i Lund. Den kom istället från Eslöv. Ambulansförarna tog väl hand om Kehler och han kunde efter cirkus 50 minuter lämna Knutsvallen tillsammans med legenden. Vi var skärrade men visste också nu att vi skulle spela för både Knut och Kehler. Det här blev nu en match som aldrig någonsin skulle kunna förloras. Det blev en match som var värd så mycket mer än tre poäng. När matchen väl blåstes igång igen är vi överallt på banan. Vi vinner varenda duell och spelar oss medotiskt framåt. Genarp skapar ingenting på 15 minuter och borde varit reducerade till tio man efter att Oliver blivit frispelad, petat den förbi sista backen men blir samtidigt tacklad. Efter att han snubblat fram och inte fått sitt friläge dömer domaren frispark och delar ut ett gult kort. 45 minuter spelade av ett grymt HBK och ett tråkigt Genarp. Vi höll i taktpinnen och det skulle kräva mycket för att ta den ifrån oss.
Kehler och vi andra förstår att något har gått helt tokigt!

Paus
Matchen skulle varit på väg mot sin sista kvart om inte skadan skett när vi gick in till pausvila. Men idag spelade det ingen roll för någon rödblå spelare. Vi var hungriga och det verkade som att vi inte ens ville vila. Det hade dock varit intensiv första halvlek och vi behövde samla oss. Vi pratade inte mycket. Det faktum att det skulle göra så ont för varje Genarpspelare som under andra halvlek försökte vinna en duell, slå en passning eller göra ett mål var dock glasklart för oss alla.

Andra Halvlek
Ja den skulle visa sig bli ett köttätande krig. Genarp placerade sina två yttrar så högt som möjligt och spelade 4-2-4 i andra halvlek. Vi fortsatte att hålla i taktpinnen i ungefär 10-15 minuter och under den tiden gör vi 3-1. Fint spel från backlinjen leder fram till Petter i en offensiv position. Han hittar Bäckis som ser Weste i en bra position ute på vänsterflanken. Djupledsbollen ser först ut att vara perfekt och skulle friställt en grym Weste men deras back hann före och nickade snyggt in 3-1 över sin egen målvakt. Om Genarp hade valt att slå en lång boll nio av tio gånger under 60 minuter skulle de nu välja att slå en lång boll tio av tio gånger. Vi gick ned lite djupare och förberedde oss på ett kontringsspel och långa pumpande bollar från bortalagets sida. De bytte in Filip Miloradovic och han var stor och stark och skapade oreda i vårt försvar. Men vi höll Genarp på rätt sida mållinjen och krigade, sprang, stöttade varandra och vek inte en tum i en enda duell. Tobbe Svensson hade fått hoppa in i målet och gjorde det strålande. Han var säker, plockade ned inläggen, hade bra insparkar, snackade med backlinjen, räddade ett halvt friläge och gjorde en kanonräddning på Miloradovics tunga skott. Vi visste dock att Genarp skulle skapa chanser och de började hagla hörnor. Sanningen är att jag ladrig har mött ett lag med så farliga hörnor. De var nära flertalet gånger innan 3-2 kom på nick. Emellan deras långbollar hade vi stuckit upp i ett par farliga kontringar och borde garanterat fått en straff när Weste sparkades ned precis i avslutstillfället. Men som jag skrev innan var det här mer än en fotbollsmatch. Det var hat på banan, tuffa dueller, tjafs, böljande spel och en inställning från vår sida som bara handlade om att aldrig kunna förlora det här derbyt. Genarp fortsatte trycka på men vi hade ganska bra kontroll på deras anfallsspel köndes det som. I 90:e minuten drar Bäckis på sig en utvisning efter sitt andra gula. Fyra minuter senare försöker deras danska högerytter bryta benet på Rambo och får direkt rött. Sista fem hade vi under full kontroll och bet fast bollen på säkra ställen. I 95:e sätter domaren pipan i munnen och en hela sanslös match skrivs till hemmaseger med 3-2 och värd så mycket mer än bara de tre poängen. Vi van för Knut. Vi vann för Kehler. Vi vann för HARDEBERGA BOLLKLUBB!
Reducering 2-3..
90:e minuten. Bäckis rött kort!
94:e minuten. Dansken direkt rött kort!

Analysen
Det var känslosamt att spela i lördags. Vi gjorde vårt yttersta och förtjänade tre poäng. Oerhört skönt att det spelande laget vann den här matchen. Genarp var utomjordiskt tråkiga och hade jag varit central fältare där hade jag slutat på fotboll. Det blev ett laddat möte och en match som många av oss älskar att spela. Det är precis såhär ett derby ska vara. Glädjande var att vi spelade vår trevliga och kreativa fotboll på mattan och dessutom gjorde det ruggigt bra. Oerhört tråkigt för Kehler som är en av våra viktigaste spelare, MVP 2010 och var en stor bidragande länk till div. 4-spel i år. Det var så fantastiskt skönt att vinna över Genarp i lördags - så enkelt är det!

Domarteamet
Vad ska man skriva? De dömde bort ett solklart friläge för Weste i första halvlek. Huvuddomaren lät spelet fortgå när Kehler skriker att han brutit benet trots att han står fyra meter därifrån. Hans ursäkt var att han inte kunde blåsa av då man sett hur många gånger någon kommit in med mirakelvatten och så är allt ok. Han ord, inte mina. Linjemannen gör ingenting heller. Istället ger han Bäckis gult kort för hans reaktion som dock inte var mild. Det är oacceptabelt. Han missar målchansutvisningen för Genarpsspelaren som river ned Oliver. Han tyckte att vi gnällde. I andra halvlek är han långa stunder ok i sitt agerande. Han missar en solklar straff när Weste blir nedsparkad. Sista tio favoriserar han bortalaget kraftigt och efter att Bäckis och Ogge frågat domaren om det ska vara ömsesidigt på banan får Bäckis sitt andra gula. Definitivt inte en ok insats från domarteamets sida i lördags. De klarade inte av en så pass intensiv match och deras ambition matchade inte spelarnas på planen.

Matchens onödigaste
Bäckis två gula = rött kort och missad match mot Brantevik borta nästa helg.

Matchens tråkigaste
Genarp IF:s spelidé, kort och gott.

Matchens fulaste
Den brutala satsningen mot Kehler trots att bollen var emellan. Även nedsparkningen av Rambo i 94:e som gav direkt rött kort. Hade han brutit Rambos ben där hade det blivit fullt slagsmål på planen och polis hade säkerligen kallats till platsen.

Matchens snabbaste
Genarps ledningsmål kom efter bara 20 sekunder. Även ambulansen från Eslöv var snabb........ DubbelSkiieetch!
Matchens finaste gest
Genarps IF hade med sig en fin bukett och beklagade sorgen över Knut!

Matchens Mölle
Deras materialförvaltare. Hans hjärna innehöll nog fyra kakor och en svart kopp kaffe. Efter matchen frågar han oss om vi tycker att vår tränare är intelligent och ber oss samtidigt att dra åt helvete. Några i HBK reagerar och säger inte så snälla saker tillbaka med bråket kan avslutas ganska snabbt. Vi ville fira istället!
Matchens publik
Det var mycket folk på Knutsvallen. Det var riktigt kul och det var många man kände men ett derby för också med sig märkliga supportrar från båda lagens sidor. Män i 40-60 årsåldern sitter och skriker glåpord och svordomar åt spelare och beter sig minst sagt som man ska under ett stekhett derby som i lördags. Att reta gallfeber på en bortasupporter är bland det bästa som finns.

Genarps anfallare
Snabba och tekniska. Oerhört farliga när de fick luft under vingarna. Tänk om Genarp skulle vilja spela boll istället? Vilket spel de kunnat utveckla i så fall. Erik Sahlin, #6, deras stjärna, gick dock ut efter en kvart i andra efter att Petter ägt honom i varenda duell. Erik Roslund var otroligt duktig och har ett fint tillslag men blev isolerad på ett bra sätt.

Matchens citat
- "Jaha, jaså. men dina föräldrar är syskon".
- "ööh, ja, jaha, men du har två pappor".
Bloggen frågar vänligt - OCH?!?!

Matchens Hardebergare
Var definitivt Hardeberga BK. Alla var grymma igår! Tobbe som hoppar in i målet och gör det kanonbra. Petter är briljant i andra halvlek. Ekström och Tobbe som verkligen hittade tillbaka till sitt härliga samarbete. Rambo var återigen klockren på sin vänsterbacksplats. Weste var pigg som aldrig förr, Oliver och Mar´n löpte mycket och det centrala mittfältet har inte sett så bra ut på väldigt länge.

Våra tankar går nu till Knut och hans familj och vi i Hardebergas herrlag tackar för allt du gav klubben. Våra tankar går också till Mikael Kehler som vi önskar ett snabbt tillfrisknande och comeback. Vi kommer stötta dig hela vägen till den dag du står där igen. Och håller nollan mellan stolparna! Nästa helg åker vi ned till Brantevik och ska göra allt vi kan för att bryta deras vinstsvit på fyra raka matcher!


Pang! 20:e minuten! 2-1..




Det var minst sagt tuffa dueller!




Benny förstår inte vad som händer!


Kommentarer
Postat av: Carl Andersson

puh, värsta thrillern ju... ;)

2011-05-10 @ 08:19:00
Postat av: Sebbovich Maicon

Nu e det bara matchfilmen som vi väntar på att få se med spänning :) <3 !

2011-05-10 @ 11:50:46
Postat av: davva

Jag röstar på att Petter byter tillbaka... PetteKin låter rätt gay.



obs måste krypa till korset och erkänna att det var Hogge som slog den briljanta krosspassen till Westes mål. Tar dock gärna åt mig äran då jag lärt och håller på att lära Hogge allt jag kan. =)

2011-05-10 @ 12:43:46
Postat av: Forsbrant

Fy fan vilken match det verkar ha varit. sjukt störigt man missar en sån!!

Helt underbar läsning Bäckis. lever sig verkligen med. Grymt!! sa grisen!!

Som sagt tankarna går till Knut och Kehler:(

2011-05-10 @ 20:27:14
Postat av: Forsbrant

Fy fan vilken match det verkar ha varit. sjukt störigt man missar en sån!!

Helt underbar läsning Bäckis. lever sig verkligen med. Grymt!! sa grisen!!

Som sagt tankarna går till Knut och Kehler:(

2011-05-10 @ 20:32:51
Postat av: Forsbrant

Fy fan vilken match det verkar ha varit. sjukt störigt man missar en sån!!

Helt underbar läsning Bäckis. lever sig verkligen med. Grymt!! sa grisen!!

Som sagt tankarna går till Knut och Kehler:(

2011-05-10 @ 20:44:02
Postat av: Anders

"Trädet". Haha!

2011-05-10 @ 21:44:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0