Bröllop & Sjutvå

Just nu är alla Skånes fotbollslag inne i en hektisk period med flera matcher/vecka och samtliga lag är under press att hålla sina spelare fräscha och skadefria. Varje lags trupp testas ordentligt nu och då är det viktigt att man har tillgång till många spelare men också pigga spelare. Vi testades tufft än en gång med tredje matchen på sju dagar i lördags hemma mot Åsums BK. Många spelare var borta och en del slitna efter den tuffa DM-matchen i onsdags. Dessutom var matchen flyttad till en tidig matchstart k.l 12.00 och Bennys nervositet kring just den här matchen var definitivt befogad.

Låt oss tänka tillbaka på de matcher där vi ställs mot sämre motstånd eller mot lag som har en sjunkande formkurva. Stehag hemma förra året var ingen publikmatch direkt. Vi hade full pott och Stehag någon ynka poäng men vi kunde inte kontrollera matchen och den slutade 0-0. Under försäsongen mötte vi Näset och Askeröd, två lag som ska vara sämre än oss och som, spelmässigt, även bevisligen var det. Men än en gång kan vi inte knyta ihop säcken och föra en match mot den här typen av motstånd. Det blev förlust 4-2 respektive oavgjort 3-3. Den enda gången vi har lyckats komma upp i maximal aggressivitet och intensitet i vårt spel var i DM mot Viby för en månad sedan - vinst 5-1. Vi förlorade mot Askeröd med 3-1 några dagar efter det och var tillbaka på ruta ett igen. Så i lördags var det match mot Åsums BK. Facit = 1-0-4 ger dem tre poäng, dock endast med uddamålsförluster. Skulle vi vara ett sargat lag eller skulle vi komma flygande ut i första halvlek för att verkligen bevisa att vi klarar av den här typen av motstånd? Det får ni svar på senare. Skulle Oliver bryta måltorkan en gång för alla och skulle Petter och Jessicas bröllop bli helt sagolikt? Det får ni också svar på senare!

Kehler var uppe på benen efter operationen!

Inför
Många spelare saknades än en gång men vi ställde ändå upp med ett starkt lag på pappret. Petter Mårtensson a.k.a Pettemar skulle i lördags konfirmera sitt namnbyte till Kindberg inne i Hardeberga Kyrka där Bröllopet hölls k.l 15.00. Samtliga spelare i laget var bjudna till kyrkan och kom därför till matchsamlingen i kostym och slips. Åsumspelarnas blickar när vi äntrade Knutsvallens parkering var obetalbar. Jag hade också undrat vad det var för snoffsiga idioter som kom till en divison fyramatch iklädd kostym och slips men de fick självklart en förklaring om varför. Nya målvakten Markus Johansson blev helt klar i torsdags och skulle i lördags få göra sin debut. Han hade sett riktigt bra ut på träningarna, är rutinerad och pratar väldigt klart och tydligt med alla på planen. Solguden hade vaknat på rätt sida bingen och lyste med sin närvaro hela dagen. Dessutom var det nästan vindstilla uppe på Knutsvallen - alltid roligt när det händer. Stollen skulle starta som vänsterback, Pontus var skadad, Ljungberg var tillbaka efter tre veckors uppehåll, Rambo var på utbildning, Petter hade ju andra saker för sig, Jernet och Foppa var i Hufvudstaden och Jagge jobbade. Däremot var Kehler uppe på benen och kom och stöttades oss - härligt att se dig igen Micke!

Startelva
Markus - Glenn, Ekström, Jönskorv, Stollen - Bäckis, Davva (C), Hogge - Mar´n, Oliver, Weste

Bänk
Lillis, Peter S, Leonard Mutisi, Tobias S & Ljungberg

Första Halvlek
Vi börjar tveksamt och lite nervöst. Bennys farhågor satt kanske i våra huvuden men det var annat som inte fungerade. Bäckis och Davva kom inte igång med sitt samarbete, det tog tid för Stollen och övriga i backlinjen att känna sig hemma i matchkostymen och vi hade svårt att få till ett eget passningsspel. Däremot var Åsum aggressiva och sugna, det märktes tydligt. De spelade ett rakt passningsspel med långa bollar upp på en stark anfallare som satte tillbaka på rättvända fältare. Och det var precis ytan framför vår backlinje som vi inte lyckades täppa igen i början. De skapade ett antal halvchanser medan vi lyckades skrapa fram två mediokra lägen. Efter sju minuter drar vi på oss en frispark precis utanför straffområdet. Frisparken är grymt slagen i mål, helt otagbar för vår nya målvakt. Efter en kvart har vi arbetat oss in i matchen och har lyckats skapa ett eget spel men många passningar försvinner i tomma intet.

Under den mittersta kvarten i första är matchen jämn, fysisk men fortfarande med Åsum som det hetaste laget. Vi börjar dock hitta varandra på mittfältet och i passningsspelet oftare. Oliver slet hårt i anfallet och försökte sätta press på deras stora mittback. Båda lagen skapar halvchanser och vi försöker sakta arbeta oss till en mer överlägsen spelidé med kortpassningsspel och bra rörelse. Efter en bra femminutersperiod hamnar bollen hos Glenn som med en misslyckad vänstervolleypass till Bäckis istället friställer Roxström. Han gör inget misstag, skjuter i steget och bollen rullar in i mål till 1-1 i den 29:e matchminuten. Det var här det vände - vårt försvarsspel, vårt anfallsspel och vårt passningsspel. Vi skruvade på triangeln så att Bäckis låg bakom Davva och Ogge och fick koll på ytan framför vår backlinje. Vi isolerade deras långa bollar och vann majoriteten av duellerna på mittplan. Redan fyra minuter efter kvitteringsmålet kom en fin yttersidepass från Ogge ut till Weste som tar med sig bollen med handen(?), magen eller bröstet. Vänsterbacken hänger inte med och Weste kan snyggt placera in 2-1 i bortre burgaveln. Vid det här laget kände vi att Åsum inte skulle kunna rubba oss - nu fan var det upp till bevis att låta benen gå och kreativiteten och rörelsen flöda. Vi kontrollerar spelet innan pausvilan och hinner då skapa ett par chanser men inga fler mål i första.
Weste gör 2-1!

Pausvila
Vi hade vänt underläge än en gång så stämningen var hyfsat positiv. Däremot fanns det mycket mer att önska i vårt eget spel. Benny var upprörd på bänken under matchens första 30 minuter och bad om ursäkt i paus för sin ilska. Davva var grymt förbannad i paus - mest på sig själv men också på vårt sätt att sköta uppspelen och passningarna på sista tredjedelen. Vi var alla överens om att vi kan så mycket mer och att nu var tidpunkten att visa det. Vi gick ut till andra med blodad tand, fokuserade skallar och en enorm vilja att vinna den här så viktiga matchen.

Andra Halvlek
Häng med nu för nu går det undan. Några som inte hängde med var Åsums spelare. Vi greppar tag om taktpinnen och spelar holländsk totalfotboll första 20 minuterna i andra. Det regnar in mål efter fantastiskt fina anfall, offensiva ytterbackar, korta kombinationer på mitten och ett djupledsspel som penetrerade sönder deras försvar.
  • 51:a minuten - Davva slår en fin hörna som Oliver når högst på. Härlig spänst och bra kraft i nicken gör att bollen hamnar i nättaket och innebar 3-1 till HBK.
  • 55:e minuten - Ett klassanfall. Vi bygger upp spelet lugnt i backlinjen. Bäckis får bollen och slåt en djupledare ut på högerflanken till Weste. Glenn sätter fart på högerbacken medan Wese driver bollen in mott straffområdet. Han släpper den till en löpande Oliver som på ett tillslag når Glenn i fri position. Glenn, som har gjort en 70-meterlöpning tåfisar in bollen förbi deras målvakt till 4-1.
  • 59:e minuten - Kommer inte riktigt ihåg det här målet. Men Weste friställs efter ett härligt anfall och placerar in bollen enkelt.
  • 63:e minuten - Än en gång är vi lugna i backlinjen och vänder från kant till kant. Glenn får bollen, utan någon press på sin högerback. Då ser han Davva i djupled och slår en magnifik passning förbi hela deras mittfält samt försvar. Davva behöver bara ta ned bollen och rulla in den till 6-1.
Som ni säkert förstår var det inget snack om saken vid det här laget. Bäckis styrde Ogge och Davva i mittfältspressen, backlinjen stod högt och samarbetade perfekt med nya målvakten. Åsum fick inte ens låna bollen. Oliver löpte, spelade klockrent passningsspel och fick göra mål. Efter 6-1 drog vi ned på tempot och ägde boll, rullade fint inom laget och spelade disciplinerat. Men det skulle komma mer - Med en kvart kvart har Oliver och Bäckis lekstuga ute på offensiva vänsterkant. Efter fyra/fem kortpassningar kommer Mar´n i luckan och Bäckis når honom. Han krämar på för fullt och får till en projektil som letar sig upp i krysset. 7-1, tack och godförmiddag! Det var inte mycket att spela för de sista tio minuterna men jag vill kreditera Åsums vilja att fortfarande försöka spela fotboll. De får även in ett andra mål efter att Jönskorv fått en tå på bollen som gå över Markus i mål. Mer än det hände inte på slutet och 7-2 kunde vackert rapporteras in till Skåneboll och everysport.com.
Oliver nickar in 3-1!

Analysen
Vi var för sega och passiva första halvtimmen och då var Åsum bra. De var rörliga och fantasifulla i sitt spel och de hade en riktigt bra anfallare. Vi hade svårt att hantera deras 4-4-1-1-spel men fick det under kontroll efter att ha skruvat på mittfältstriangeln. Sista kvarten i första spelar vi okej men är fortfarande för slarviga i våra uppspel och tappar för enkla bollar på offensiv halva. I andra finns det inte mycket orda om. Vi var totalt överlägsna, både spelmässigt och fysiskt. Vi klarar äntligen av att hantera pressen av att möta ett sämre motstånd och vi lyckas föra matchen under hela andra halvlek genom bra snack, brutalt offensivt spel och hänsynslöst fösvarsspel. Grymt skönt att ta tre poäng, gå upp på 13 totalt och ha kvar tredjeplatsen i serien. Dessutom är det en enorm styrka att göra sju mål - alltid viktigt för självförtroendet. Åsum hade i sin tur inte en chans i andra halvlek. De hängde inte med i tempot och hade inget försvar mot vår fantasirika fotboll.

Domarteamet
Äntligen kom de tre männen i svart och gjorde en mycket bra insats. Unga domaren Andreas Svensson från Kristianstad hade kanske ingen svår match att döma men han var klockren under 90 minuter. Han visade direkt vad han inte tillät och spelarna på planen rättade sig efter det. Han var lugn och pratade med spelarna på en auktoriärt vis. Det var båda lagen nöjda med och det var otroligt skönt att spela en match utan nervösa och kaxiga domare. Tack för det!

Stjärnorna

• Oliver Dahlbäck - Vilken härlig spelare att ha i sitt lag. Gjorde knappt ett misstag i lördags, löpte frenetiskt och fick göra ett snyggt nickmål. Oliver är viktig att ha där uppe när Jernet inte kan spela ensam anfallare och Oliver har nu startat fyra matcher i rad där uppe. Grym inställning, vinnarskalle och säker med bollen.

• Glenn Olsson - Ojojoj, vilken lagspelare. Senast mot Brantevik var han felfri. I lördags var han fenomenal och stod för ett mål och två assist som HÖGERBACK. Svår att ta sig förbi, stenhård i närkampsspelet, grymma offensiva löpningar och en passningsprocent på säkert 95%.

• Andreas Westesson - Svårt att bortse från den här mannens form. Han sprutar in mål, löper konstant och gör så att varje försvarare får åka hem efter matchen med migränattacker. Tempo, speed och kliniska avslut gör Weste till vår just nu formstarkaste och viktigaste spelare.

Bänken
Ljungberg var tillbaka och fick 25 minuter som trequartista. Han spelade lugnt, slog många fina passningar och hittade fina ytor på offensivt mittfält. Peter Svensson har spelat regelbundet de senaste veckorna och är i riktigt bra form. Han fick en halvtimme i lördags och hittade rätt i sin position direkt. "Lennart" fick göra sin årsdebut i A-laget, Lillis kom in och förvirrade deras försvar i andra och Tobbe Svensson ersatte Ekström på mittbacken. Tobbe var klockren i sitt närkampsspel och huvudspel och spädde på sin grymma insats från i onsdags. Oerhört viktigt för oss att kunna ha en sådan bänk som går in och leverarar varje match.

Årets trevligaste
Åsums BK. Ett oerhört respektfullt och vänligt lag på och utanför planen. De ville följa med på bröllopet och önskade oss lycka till samt en trevlig dag när de åkte därifrån. Inga dåliga förlorare direkt och det är ganska ovanligt att se när laget är så pass ungt. De har mycket potential i truppen men måste bli mycket mer organiserade och disciplinerade.
Weste gör 5-1!

Dagens krismöte
Hade Åsums BK på vår B-lagsplan efter matchen. Jag kommer själv ihåg när vi var i deras situation för några år sedan och torskade med 0-7 hemma mot Eriksfält och 9-0 borta mot Olympic. Det är något jag inte önskar något annat lag. Men det händer och man måste göra det bästa av saken. Till deras förväntade lycka är nog Ystad och kanske två lag till sämre än dem. Få de dock lite struktur och fart i spelet borde de kunna fixa nytt kontrakt eller iallafall få kvala.
Åsum gör 7-2 efter ett komiskt självmål!

Bröllop
Petter och Jessicas vigsel hölls k.l 15.00. Vi duschade, firade segern och svidade om till kostym för att sedan bege oss några hundra meter bort till Hardeberga Kyrka. Många nära och kära var på plats och vigseln var mycket vacker. Spekulationer om att Petter skulle göra en "skiieetch" under ceremonin kunde raderas bort. Härligt att se deras lycka under dagen och att vi kunde bidra med en storseger. Vi önskar de båda all lycka i framtiden!

Framtiden
Tuff och intensiv. Matcherna fortsätter att avlösa varandra och redan på onsdag spelar vi hemma igen mot Brösarp som i helgen  förlorade med 0-5 hemma mot Brantevik. Betyder det att vi vinner med 6-0? Knappast. Sen nästa helg är det toppmöte i serien. Vi gästar seriesuveränerna Staffanstorp som nu har fått tillbaka både Rasmus Köhler och Jesper Jernberg efter skada. Det ska bli oerhört inspirerande att möta dem nästa söndag! Vi får ju inte glömma att matchfilmen från i lördags kommer att publiceras inom ett par dagar och att alla nio mål är med där. Med filmen kommer även några citat och kommentarer från matchen mot Åsum!

Kristianstadbladet
Fantastisk rolig artikel om matchen i lördags. Åsum hade med andra ord bara otur att förlora med 7-2. Åsum var med andra ord överlägsna HBK under långa stunder i matchen. Läs, fnissa och ta det med en nypa salt för det här är ett bevis på dålig journalistik och en oerhört "objektiv" fotbollstränare.
  • "7–2 i baken för Åsums BK. Men det var inte så illa som det låter. ”Vi gör en bra match. Det är bara det att vi släpper in alldeles för många mål”, säger tränaren Claes Björkman. Siffrorna antyder att Åsum blev mer eller mindre utspelat på Knutsvallen. Men så var det inte. Långt ifrån. – Vi gjorde en fantastiskt bra första halvlek, och tog ledningen med 1–0. Vi hade dessutom ett flertal chanser att öka på till 2–0, säger Åsumtränaren Claes Björkman. Istället fick Hardeberga ett par enkla mål – kvitteringen kom efter en rejäl snedspark, som ställde en Hardebergaspelare helt fri, och 2–1-målet sköts in efter en solklar hands. – Men även om vi låg under med ett mål i paus var jag helt övertygad om att vi skulle vinna matchen när vi gick in till andra halvlek. Vi hade spelat så bra, och hade ett sådant övertag på dem, säger Björkman. Istället råkade Åsum ut för en tio minuter lång genomklappning. Mellan 51:a och 63:e minuten gjorde Hardeberga fyra mål – gick från 2–1 till 6–1, och matchen var avgjord. – Varenda boll gick in, varje skott de hade på mål blev också mål under den perioden. Och då är det förstås inte lätt att vinna, suckar Björkman. – Vi spelar bra fotboll, men släpper in alldeles för många mål. Och det handlar mer om oss än om motståndarna. Med den fotboll vi spelar ska vi inte ligga där vi ligger i tabellen, men det funkar inte att släppa in 22 mål på 6 matcher.
Åsums BK föll tungt borta mot HBK!
  • Lägg då till att HBK hade 15 avslut i andra halvlek och var närmre 10-1 än 7-7 som artikeln vinklar att det varit.