Brantevik/Österlen vs. Hardeberga BK 0-1 (0-0)

En fantastiskt fin lördag skulle komma att bli än mer fabulös efter en ruskigt tuff match borta mot Brantevik. De hade full pott på fyra matcher, klara segrar över både Askeröd och Genarp samt 12-1 i målskillnad. Det var med andra ord seriens hitills bästa lag vi skulle möta men det betydde även guldläge för oss. Efter fyra raka vinster kommer man alltid närmre och närmre en förlust och vi ville verkligen vara det lag som skulle sätta käppar i hjulet för lördagens hemmalag. Som jag har skrivit innan är Branteviks IP en oerhört vacker idrottsplats. De har stora, fina mål som i Allsvenskan och utsikt över havet. Gräset på flankerna såg fint klippt ut men mittplan medans mittplan var riktigt dålig. Vi hade hört att de spelar likt Genarp och vi hade hört att deras innerfältare är hela deras nav, mer visste vi inte när vi anlände 12.45 och började ladda för match. Det vi heller inte visste var att det här skulle bli en klassisk hardebergamatch där störst hjärta än en gång visade sig bära avgörandet..

Inför
Petter heter fortfarande Kindberg och det känns fortfarande konstigt. Än en gång spelade vi för Kehler som nu är hemma och tar det lugnt istället. Operationen och läkningen har gått mycket bra vilket vi är glada över. Bäckis var avstängd, Jernet vadskadad, lillis på en strippklubb i Prag och Jagge skulle stå. Ny målvakt vid namn Markus fick vi i onsdags på träningen. Vi har nu sett honom två träningar och han övertygar oerhört. Reflexsnabb, bra snack och mycket pondus. Det hade varit en hektisk vecka efter den känslosamma matchen förra helgen och nu skulle vi ned och möta serieledarna. Roxström frågade mig innan matchen -" Vad tror du Brante säger när de ser att dem ska möta HBK"? Det får ni svar på senare. Bäckis glömde ta med sitt playstation till Kehler med glömde - ber jättemycket om ursäkt för det! Det spelades transmusik under uppvärmningen och Petters snälla pappa hade bjudit hem laget på korv och öl efter matchen. Jagge skulle stå i mål för första gången på två år, hur skulle det gå? Det får ni också reda på senare. Det här blev en match som höll hög division fyraklass. Det blev två välorganiserade och fint spelande lag på banan. Och det blev en match där avgörandet kom helt välförtjänt..

Startelva
Jagge - Rambo, Ekström, Jänskorv, Glenn - Davva (C), Pontus, Ogge - Mar´n, Oliver, Weste

Bänk
Stollen, Peter, Super Sub, Foppa & Ted
Årets härligaste bänk!

Första Halvlek
Det börjar tight och lite avvaktande de första fem minuterna. Båda lagen ville känna lite på den andra och se hur reaktionen blev. Vi märkte direkt att de försökte spela via mitten eller precis som Genarp. Lång boll på yttrar för att väl där får ned den på mattan och skapa målchanser på sista tredjedelen. Vi såg disciplinerade och koncentrerade ut i försvarsspelet. Första kvarten har Brantevik en liten fördel där vi sticker upp emellanåt. Brante får en farlig frispark precis utanför straffområdet som muren räddar fint. Jagge spelar som i trans och styr hela laget från sin bakersta position. Efter en kvart börjar vi bygga spelat bra från backlinjen. De fyra där bak står högt och vinner de flesta duellerna. De är lugna och får ned bollen snabbt på mattan och rullar till mittfält. Kvarten som följer domineras av HBK och under den tiden har Glenn ett stenhårt skott från 30 meter som målvakten räddar uppe i krysset. Även ogge får en fin möjlighet precis framför mål och försöker dra målvakten men lyckas inte helt. Det är bra och intensivt spel hela tiden med tuffa dueller och ett par gula kort. Sista kvarten är jämn och båda lagen skapar chanser men både jagge och deras målvakt gör varsin klockren halvlek. Brantevik är ett riktigt bra fotbollslag. De söker deras vänsterback för långa fina uppspel och deras anfallare oroade våra mittbackar. Men kampen på mitten vinner davva, ogge och ponta som alla tre gör en strålande första halvlek. Än en gång visar vi i första halvlek att vi vill spela bollen längs marken med snabba och effektiva kombinationer. Vi misslyckades lite för ofta med passningarna på mittplan och de riktigt farliga lägena uteblev oftast. 0-0 i halvtid var det mest logiska resultatet men det var skönt att höra hur Brantespelarna började gnälla på varandra redan med tio minuter kvar av första. Hur skulle det här sluta? Vi gick in till pausvila med stort självförtroende och en ökad vilja att knipa alla tre poäng.
Ponta ska precis kötta sönder en Brantespelare!

Andra Halvlek
Väl ute på plan igen började jakten på tre pinnar mot serieledarna. Skulle Il Capitano stiga fram och göra en bättre andra halvlek? Skulle ogge briljera med sitt kortpassningsspel? Skulle Jagge fortsätta hålla nollan och eller skulle det bli så att någon av "30-plusspelarna" på bänken gå in och avgöra? Andra halvlek ser ungefär likadan ut som första förutom det att tempot ökade. Det roliga med det var att det var HBK som drog upp det. Vi fick Brante till långa förflyttningar och skapade ytor på mitten genom bra djupledslöpningar. Ogge, Davva och Ponta samarbetar på ett grymt sätt och hittar både Weste och Mar´n flera gånger på kanterna. Vi känns farligast halvleken igenom och det är nu Brante sticker upp i kontringar. De är oerhört sårbara om man tar bort deras två innermittar och det utnyttjar vi. Rambo och Glenn stänger igen sina kanter totalt och kommer perfekt på offesiva överlapp. Deras baklinje får kämpa oerhört och börjar efter cirkus 65 minuter se ganska trötta ut. Innan dess har Oliver fått ett riktigt bra läge men blir avbruten i skottillfället. Vi hoppas det målskyttet lossnar snart Oliver. Men han gräver inte ned sig för det utan krigar ordentligt i sin tankposition. Glenn sticker upp på en frispark och får på en praktträff som målvakten, turligt nog, får mitt på sig och boxar ut. När matchuret tickar upp mot 70 minuter är matchen inne i ett så pass intensivt läge att varenda situation upprör både spelare och publik. Foppa och Jimmi kommer in, Davva drar nästan på sig sitt gula efter ett missförstånd och varenda duell är på liv och död. Då sker också något som fick HBK att sätta äpplet i halsen. Jagge lämnar en läskig retur på ett långskott och det ser ut som att deras anfallare bara ska kunna raka in den. Men Jagge hinner upp och greppar tag i bollen - suck och tack! Brante skapar också chanser men samtliga känns halvfarliga. De vill verkligen och spelar riktigt bra fotboll men det vill sig inte hela vägen för dem. I 70:e minuten kommer också Ogge igenom efter en fin sidopass av Davva. Han tar sig in i straffområdet på "one touch" och ska precis skjuta när två Brantebackar glidtacklar honom från varsin sida. Domarn, ja han är tre meter bakom och friar för en solklar straff - upprörda känslor än en gång. Fem minuter senare löper Weste sig fri och får en grym passning med blir dragen i tröjan precis utanför straffområdet - inget domslut här heller. Vad var det för speciellt på gång i den här matchen? Men så kommer den. I den 82:a minuten löper Weste ifatt bollen, stannar den på förlängda mållinjen, slår in den med vänstran och hittar Foppas huvud. Han nickar bollen i mååååååååå, nej - på deras försvarares hand. Domaren pekar på punkten och Davva kliver fram. Nervös men med en magisk andra halvlek bakom sig placerar han lugnt in 0-1 till HBK och glädjen har inga gränser. Skulle vi nu lyckas hålla i det här? Vi blir inte fega utan sätter ännu högre press. Rambo gör en Drogba och maskar vid hörnflaggan. Mar´n och Foppa hittar varandra på vänsterkanten i en kontring men Foppas avslut räddas grymt av deras målvakt. Brante går ned på tre backar men skapar ingenting farligt förrän i 92:a minuten. Frispark precis utanför straffområdet. Vänsterdojjan fram, slår till bollen och.... ÖVER! Slutresultatet skrivs till 0-1, god eftermiddag Brantevik - ni har precis spelat mot stenkrossarlaget!
Glenns frisparkskanon!

Analysen
Första intrycket är att det absolut hade varit rättvist med varsin pinne. Men vid närmare eftertanke känns vi farligare under hela andra halvlek. Det är vi som skapar de riktigt tunga chanserna, får frisparkar på offensiv halva och skapar många hörnor. Vi gör en briljant genomförd fotbollsmatch och som åskådare satt jag bara och njöt efter slutsignalen. Nu har de där nykomlingsnerverna lagt sig och vi har börjar spela ut på Hardebergavis. Så, vid närmare eftertanke var tre poäng rättvist. Vi hade ju faktiskt samlat ihop till en straff. Ett så pass disciplinerat och taktiskt skickligt HBK har jag inte sett på hur länge som helst. Varje individ visste vad den skulle göra och gjorde det till 100%. Man tog bort sin gubbe och var oftast överlägsna i presspelet. Dessutom vågar backarna hitta lugna och fina uppspel längs marken till mittfältarna. Det var en grym match, två grymma lag och ett grymt viktigt resultat för oss. Brante kommer vara i toppen hela säsongen och det är inte många lag som kommer åka ned dit och plocka tre poäng - den saken är säker!

Domarteamet
En bra första halvlek. Det var samma huvuddomare som i sista kvalmatchen mot Åhus i höstas och sen då visste vi att han inte vågar eller vill döma straff (ni har ju själva sett kvalvideon). Han är bra i första dock, delar ut gula kort rätt men får dålig hjälp av två trötta linjemän som inte verkade veta att de hade en flagga i handen som faktiskt ska användas. I andra orkar han inte med intensiteten på matchen och faller in i ett märkligt mönster av dåliga domslut och dålig kommunikation. Jimmi ska dessutom åka ut efter att ha sperkat en spelare i straffområdet i 88:e minuten men det såg han inte. Han orkade inte med i slutet av matchen mot Åhus heller utan viker istället ned sig, tyvärr. Men han är ung och har potential. Linjemännen dock - trötta, ointresserade och verkligen ingen potential.

Citat
Benny till Davva innan matchen
"Nu är Jernet och Bäckis borta, då lägger du straffen" - Benny visste med andra ord att det skulle bli straff!
Thell till HBK-publiken innan match
"Ja, taxeringen på dom här husen måste vara skyhöga"
Glenns moster - "Ja, å så feår man så longt ti jubbed"

Jakob Ekesbo
Vilken idrottsman och vilken inställning. Han har inte stått i mål på två år och går in helt orädd i varenda situation. Dominerar luftspelet och styr hela laget på ett exemplariskt sätt. Han har ju precis kommit tillbaka efter ett knäckt näsben. Man blir glad inombords av att se någon som brinner för sitt lag som han gör. Han gjorde allting rätt i 90 plus och är definitivt matchens stjärna.

HBK:s backlinje
Säkert, lugnt och medotiskt. Rambo har inte gjort ett misstag på fyra raka matcher från start och Glenn, som fick lösa barnvaktsfrågan i sista stund för att kunna spela, går också in och gör en felfri insats kryddat med två drömskott som förtjänade ett bättre öde. Tobbe och Henke har de senaste två matcherna hittat tillbaka till sitt fina samspel från förra säsongen och gör båda en mycket bra match.

HBK:s mittfält
Kämparglöd, samarbete och finess. Pontus tog Bäckis plats och gjorde det fantastiskt bra i 70 minuter. Han vann dueller, dribblade och slog fina passningar matchen igenom. Vilket hjärta han visade upp. Davva gör sin bästa halvlek för säsongen efter paus och visade verkligen hur viktig han är för oss i sådana här matcher. Och Roxtröm, som kanske aldrig riktigt gör en dålig match. Otrolig högstanivå, trequartista och läcker i sina offensiva raider. Till det här kan läggas en brinnande mentalitet och många vunna dueller på mittplan.
En glad kapten innan matchen!

HBK:s anfall
Löpvilligt efter en kvarts avvaktande spel i första. Sedan brakade det loss. Mar´n slet som vanligt och är oftast tillgänglig för spel på fötterna. Weste är inne i en härlig form och prestationen innan straffen är helt otrolig. Deras vänsterback var en av deras bästa spelare och ändå kippar han efter andan redan i första. Det säger en hel del om Weste. Oliver fick spela tank igen och försökte otroligt mycket. Han ska vara på kanten men gör ett mycket bra arbete som tank. Grym på "one touch"-tillbakspel och hotar ofta och bra i djupet. Otur att han inte fick göra mål.
Juffsa?

HBK:s bänk
Äldsta bänken i mannaminne. Säkert den bästa äldsta bänken i mannaminne. Jimmi kommer in i andra med sitt lugn och sin styrka. Att sätta in Foppa med 35 kvar när deras backar är trötta är guld för oss. Han löper otroligt mycket och skapar alltid målchanser för sig själv och sina medspelare. Peter kom in i 88:e minuten, vinner första nickduellen på mittplan och styr efter det upp det defensiva mittfältet perfekt. Stollen och Ted satt hela tiden och stöttade laget på ett utomordentligt sätt. Ted fick även göra sin seriedebut för HBK - härligt!
Peter Svensson - En blandning mellan Steven Gerrard och Paul Scholes?

HBK:s tränare
Benny var ganska lugn matchen igenom. Han gjorde tre skickliga byten i andra - i precis rätt läge av matchen. Han utstrålade säkerhet och pondus och visade enorm lycka vid slutsignalen - underbart att skåda!

Matchens onödigaste och tråkigaste
Vid slutsignalen faller Benny ned på knä och skriker ut sin lycka. Då säger deras tränare - "Lugn nu, ni har inte vunnit Champions League". Bitter? Aow Fan att han var!

Matchens fulaste
Jimmis nedsparkning av en en liggande Brantespelare i straffområdet samt de dubbla kapningarna på Ogge i andra.

Matchens publik
99 lugna människor hade tagit sig till IP i lördags. Hemmapubliken var oväntat lugn och reagerade sällan på domslut (kanske för att de fick med sig dem oftast). De som lät och hördes mest var HBK-klacken. Kul att se ett 15-tal rödblå åskådare ända nere i Brantevik - tack för stödet!

Branteviks tränare
Lugn och metodisk. Sade efter matchen att HBK var det bästa lag de mött hittills och att vinsten var i sin fulla rätt.