Lunds SK vs. Hardeberga BK 1-4 (1-1)

Det hade regnat hela dagen och det var upplagt för ett intensivt och blodtörstande kommunderby på Smörlyckans IP i fredags kväll. Men så sken solen upp och regnet lade sig som ett perfekt lager på konstgräsmattan där vi skulle ta revansch från vår dåliga insats i våras mot LSK.


Inför
Förutsättningarna var solklara; Tre poäng, hårt arbete, våga göra det vi gör på träning även under matcherna samt ha glädje och fantasi i vårt passningsspel som vi tränat så hårt på under sommaren. För LSK var premisserna totalt annorlunda; Börja grisa och spela enkelt för att börja ta de där så överlevande poängen som krävs och för att skapa en positivt trend inför resten av hösten. Lunds SK hade tagit FYRA poäng inför vårt möte i fredags och låg på en elfteplats i tabellen. Vi å andra sidan hade tagit 23 poäng och låg tätt bakom trean i tabellen, Tomelilla. De i sin tur hade en mycket tuff uppgift att åka till Näsum i fredags kväll (vi kommer ju alla ihåg hur det var att spela där).

Matchtruppen var som vanligt mycket stark med ett fåtal bortfall. Martin Svensson, Jern, Lillis och Foppa kunde inte räknas till den sextonmannatrupp som var kallad. Flertalet spelare har verkligen stigit fram och höjt sig några nivåer till under våren så truppen känns allt starkare ju längre säsongen lider. Träningarna har sett ruggigt bra ut med ett snitt på över 20/pass och ett tempo samt konkurrenskraftigt agarande som imponerar framförallt på mig.


Elvan
Mackan - Petter, Ekström, Jönskorv, Jagge - Davva (C), Bäckis, Hogge - Weste, Oliver, Andersén

Bänken
Peter S, Sebbe Beff, Jimmi, Rambo & Glenn


Första halvlek
Mycket folk var på plats för att heja fram båda lagen och inledningsvis visade vårt mittfält hur matchen skulle komma att se ut. Vi styrde och ställde, hade fantastiskt bra rörelse och försökte hela tiden hitta markalternativ till våra tre anfallare. Vi skapade halvchanser de första trettio minuterna men ägde bollen konstant och det enda LSK lyckades skapa var en strumprullare som Mackan tog mellan nävarna. Man såg tydligt glöden i vårt spel och i vår rörelse. Det var många platsbyten, överlapp, klapp-klapp på mitten och spel på tredjeman. Två saker som vi pratat mycket om under sommaren var vår ineffektivitet vid hörnor och framförallt våra katastrofala inkast. Svar på tal direkt när Davva slår en fin hörna som Oliver nickar precis utanför stolpen. Några minuter senare får vi en ny hörna, Davva slår in den fint och på bortre stolpen kommer Bäckis med sin feta panna. Helt rättvist 0-1 och energin spred omedelbart inom hela laget. Resten av halvleken spelades på ett sätt som inte tillät LSK att knappt röra bollen. Ändå, efter slarv och missförstånd i försvaret kunde deras anfallare nicka in kvitteringen i 44:e minuten efter ett fint inlägg..

Pausanalys
Att kvitteringen kom kändes onödigt men samtidigt var vi så överlägsna våra motståndare både spelmässigt och chansmässigt att det gjorde det omöjligt att känna oro. Inkasten var också de bra samt att vi gjort mål på hörna. Vi var varken bittra eller nedstämda utan endast sugna på uppgiften att gå ut och spela ut hela vårt register för att kamma hem alla tre pinnar den här vackra fredagskväll. Ett tecken på just det var att vi fick vänta i över fem minuter på LSK innan domaren kunde blåsa igång andra halvlek..


Andra halvlek
För alla som var på plats kan jag bara säga varsågoda eftersom Oj, Oj, Oj, vilken andra halvlek vi gör. Det var en fröjd att spela och en fröjd att beskåda. Vi spelar med fart och fläkt, alla vill framåt och alla vill ha boll. Korta passningar och fina kombinationer blandas med ett dödligt djupledsspel. LSK hängde inte med för fem öre när vi spelade fotboll när den är som bäst och roligast - både för spelare och för publik. Vi var en bulldozer med förnyade tekniska fördelar och en finslipad fasad. Chanserna radades upp en efter en och efter 60 minuter skarvar Oliver bollen vidare till en Ogge på mittplan (faktiskt efter ett inkast). Ogge accelererar direkt medan Oliver och Bäckis sätter fart i djupet. Anfallet går äckligt snabbt efter en fin passning in i straffområdet till Oliver, skarv vidare till Bäckis som bara har att placera in bollen bakom LSK:s hårt kämpande målvakt. Glädjen sprudlade och tempot drogs upp ytterligare. Redan fem minuter senare spelas bollen in i straffområdet och efter en del om och men får Oliver den vid straffpunkten. Han tar ned den och, med ryggen mot målet, serverar Ogge på silverfat. Dunder och Bång - 1-3!

LSK var nere för räkning och orkade inte resa sig. 10. Vi gör tre byten och fortsätter mala på. Tempot dras ned lite men tryggheten och disciplinen fanns kvar. Vi rullar bollen fint och tröttar ut motståndet än mer. 9. vi gör två byten till. 8. LSK orkar andas och försöker med en bicycleta. 7. Vi rullar i backlinje och hittar våra yttrar fint. Vi drar isär deras lagdelar. 6. Våra yttrar utmanar konstant och Andersén är briljant på sin kant. 5. LSK faller sakta mot marken medan domaren räknar ned. 4. En av deras spelare avböjer ett HBK-anfall medvetet med armen och varnas. 3. Sebbe beff spelar fram Rambo som själv kan göra mål men väljer att passa. 2. Fighten närmar sig sitt slut, LSK har slutat kämpa för sin överlevnad och kan bara falla ned på marken för att se sig besegrade. 1. Men kniven i ryggen på den liggande motståndaren kommer när Jimmi dundrar in 1-4. Punkt, Slut, Grädden på moset, Pricken över i eller GONG GONG GONG, you name it. Att kalla 1-4 ett orättvist resultat vore som att påstå att Måns Selmerlöw kan prata med Stockholmsdialekt samtidigt som att påstå att Eric Saade är en bra artist, kanske t.o.m nästa Michael Jackson. Det vore lögn och förräderi mot din förmåga att tala! Simple as that, vi gick omedelbart upp på tredjeplats efter att Tomelilla klarat 0-0 borta mot Näsum.

Analysen
Stor glädje och lättnad över att ha spelat en, i det närmsta, perfekt match. Okey, motståndet var inte det bästa, men vi gjorde precis det som var förväntat av oss. En otroligt skön start på hösten och förhoppningsvis kan det bli en våg att rida på ett tag framöver. Mest positivt var att vårt passningsspel, som vi jobbat så hårt på under sommaren, fungerade med bravur. Dessutom hade vi sjuhelsikes roligt där ute också!


Domartrion
Stabila genom hela matchen. Var ingen svår match att döma då det aldrig riktigt blev derbykaraktär under fighten. De hade bra kommunikation och var lugna i sina beslut.


Tre Stjärnor

  • Oskar Roxström - Lite trevande början men hittade snabbt in i sina nya skor. Rörlig, kreativ, löptstark och målskytt. Hans andra halvlek är av annan natur!

  • Oliver Dahlbäck - Man kan säga att han inte gör tillräckligt med mål. Visst, men sättet han löper och sliter på är beundransvärt för en striker. Dessutom står han för två magnifika assist! Borde fått sätta en balja själv.

Här ska ju självklart tilläggas att alla var på sitt bästa humör. Jagge gör en strålande insats på vänsterbacken, Sebbe gör ett fint inhopp i andra, Andersén fortsätter sitt enorma slit och glädje över att utmana varje back han ser. Peter S och Jimmi kom fint in i matchen och den sistnämnde spädde än en gång på sitt smeknamn som "Super Sub".

Framtiden
Tuff träning igår! Kehler var där och fan vad det var kul att se honom på benen och i full fart att sköta sin rehabilitering. Tuff träning imorgon igen innan vi tar vila inför lördagens hemmamatch mot Askeröd. Revansch för oss alla men specifikt för just en spelare - Peter Svensson har velat spela mot Askeröd sedan jag kan minnas men har vid varje tillfälle lyckats bli antingen varnad eller utvisad och därmed avstängd matchen precis innan. Nu är han tillgänglig och i bättre form än någonsin. Blir det en show á la Peter Svensson på lördag? Vi hoppas! Anyway, vi förlorade vårmötet med 3-1 efter en insats som Benny beskrev som bedrövlig och inte alls lik hans kära Hardeberga. På lördag ska vi ställa det till rätta, göra allt för att ta tre poäng, bjuda publiken på fin fotboll och kanske, kanske, knipa andraplatsen i tabellen!


Sist men absolut inte minst. Martin filmade själv matchen i fredags och nu kommer filmen på bloggen. 1-4 till Hardeberga och samtliga mål var vackra. Titta och bli glad!




Kommentarer
Postat av: Carl Andersson

gott mos Bäckis //

2011-08-10 @ 11:10:48
Postat av: Carl Andersson

proffsigt filmat - härligt gäng på plan i kväll //

2011-08-10 @ 11:12:39
Postat av: davva

Grymt bra referat Bäckis!så himla härligt att läsa... En miss bara: du skrev aldrig upp dig själv som en av matchens stjärnor =). Förstår att det känns kymigt att skriva sig själv men som medspelare och halvt fotbollskunnig så är jag säker på att även du ska vara med på den listan! Så det så!

2011-08-10 @ 12:02:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0