Hardeberga BK vs. Premiärmotståndare 11-1 (5-1)

Lördag den sextone april betydde seriestart för Hardeberga BK. Solskenet under morgonen övergick till härligt duggregn och mulet väder, precis som det ska vara på en premiärdag i april. Efter en timmes bilfärd till Åhus möter vi huvudtränare Benny Gullberg i ny svart kostym och lila slips - dagen till ära. Men utan omständigheter bytte han senare om till träningskläder inför matchstart. Det var ett fokuserat HBK som än en gång tog sin plats i ett av Åhus Hornas omklädningsrum. Nymålat tak och svabbat golv sen sist dock..

Furuhovs IP är en helt fantastisk idrottsplats och de hade arbetet stenhårt med att få gräset speldugligt. Mattan låg där redo för en viktig fotbollsmatch. HBK skulle försöka hålla sitt överlägsna avstånd till Åhus och dem i sin veva skulle få sin revansch från kvaldebaclet i höstas. Det ingen visste då var att historien skulle upprepa sig..

Startelva
Kehler - Petter, Ekström, Jönskorv, Mar´n - Bäckis, Davva (C), Hogge - Olli, Jern, Weste

Bänk
Ponta, Jimmi, Lillis, Ljungberg, Rambo

Första halvlek
Jämfört med förra årets match mot Åhus och jämfört med hur vi brukar börja matcherna så var vi pigga och fokuserade på uppgiften igår. Första tio är det vi som håller i taktpinnen och försöker lista ut hur Åhus vill spela samtidigt som vi vill hitta vårt eget snabba och effektiva spel via mitten och vidare till våra offensiva yttrar. Därefter faller matchtempot in i en slags regelbundenhet. Böljande spel och båda lagen skapar halvfarliga chanser. Så kommer kallduschen - 1-0 till Åhus efter ett fint anfall som avslutas med en nick i bortre gaveln från deras anfallare. Han såg offside ut, men enligt försvararna var han det inte. Skulle det här knäcka oss? Svaret är knappast. Den som har sett oss spela de sista två åren förstår idag vad det innebär att ta ledningen mot HBK, det kan vara det sämsta som ett motståndarlag kan göra. Som så många gånger förr sätter vi fart direkt på avspark med en enorm vilja att komma tillbaka. Spelet i backlinjen går snabbare, vi hittar bättre kombinationer på mittfältet och flyttar laget likt en gigantisk kub i försvarsspelet. Efter bra försvarsspel på mittplan hamnar bollen hos davva som slår en fabulös passning på halvvolley till en djupledslöpande Weste. Målvakten trodde först att han skulle hinna ut men förstår efter ett tag att han haft fel. För sent för honom, Weste kommer i full fart och rakar in bollen på volley, 1-1. Glädjen sprider sig omedelbart och energin sprudlar i det för dagen blå laget. Vi trummar på och efter en vunnen duell på vänsterflanken leker Bäckis och Olli lite tiki-taka innan Mar´n kommer på överlapp. Olli släpper, Mar´n går förbi sin back och spelar snett inåt bakåt - tack och bock, jernet 1-2 någon minut före paus.

Andra halvlek
I vanliga fall är HBK ett lag som brukar äga andra halvlek. Igår skulle så ej vara fallet. Vi blev låga och tillbakapressade rejält av ett löpvilligt och stabilt spelande Åhus. De ägde otroligt mycket boll under de första 20 minuterna av andra men skapade inte en enda farlig målchans. Det blev dock jobbigt för oss och det tog på krafterna att bara springa och jaga. Det spelet som Åhus visade upp under den tiden är det som kan få dem att hålla sig kvar i fyran. Deras nummer fyra dominerade mittältet och bevisade än en gång att han är alldeles för bra för den här divisionen. Men så länge man inte skapar något och gör mål är man sårbara bakåt. Och inte hjälpte det Åhus när vi bytte in Jimmi "Skånes mest kliniska avslutare" Johansson. Han var på planen i hela 15 sekunder innan Pontus skickar in ett fint inlägg som träffar Jimmi mitt på pannan. Tack och Godnatt, 1-3. Lillis, Ponta och Jimmi, som kom in med 20 kvar slet otroligt hårt och gjorde finurliga saker hela tiden. Efter 1-3 började vi äga boll igen men det var också under den tiden som Åhus skapade två farliga målchanser där Kehler stod i vägen. Med 10 kvar upprepar sig en straffsituation från förra mötet då Bäckis blev överfallen bakifrån i straffområdet. Domen då - ingen straff. Domen igår - straff. Lillis håller undan sin försvarare men blir tacklad hårt bakifrån samtidigt. 1-4 nere i vänstra hörnet och matchen var totalt och helt fantastiskt över.

Analysen
Underbart med premiär. Helt fantastiskt att vi kan applicera vårt effektiva och glada spel i division fyra och en riktigt härlig känsla att sätta sig i bilen hem från Åhus med tre poäng i bagaget. Generellt sett var det en jämn match över 90 minuter. Men Åhus är sårbara bakåt och vi extremt effektiva framåt. Försvarsspelet i andra halvlek var briljant. Det är dock inte okey att bli så tillbakapressade som vi blev under 20 minuter i andra. Vi måste ha en taktik för att undvika det igen. Premiärnerverna var påtagligt synliga hos båda lagen, precis som dem ska vara. Otroligt starkt av oss att först vända underläge innan paus och sedan ta en 1-4 seger. Igår visade vi lagmoral och uthållighet. Det läckra spelet saknades lite men det får man ta i början av serien innan gräset blir fint. Igår, den 16:e april åkte vi ifrån Åhus med en helt sjukligt viktig lagseger. Med andra ord, det var precis såhär HBK:s A-lag ville börja sin säsong 2011!

Matchens stjärna
Idag får hela laget en stor stjärna på den mest klara himlen! Det är en ära att spela för och i Hardeberga BK.

Matchens delikatesser

• Vid 1-3 målet kallar båda deras innermittfältare omgående på byte. Trötta? Besvikna? Överspelade? Well, en blandning av alla tre skulle jag säga..
  • Efter matchen lät det såhär från speakerns högtalare - "Det var inte mycket att orda om. En kassaskåpssäker seger för Hardeberga BK idag!
B-laget

Idag spelade B-laget hemmapremiär i division två mot Bunkeflo FF. Vi trodde att nu när vi gått upp en division skulle det bli ganska jobbigt att spela dem här klassiska söndagsmatcherna. Så fan heller. HBK ställde upp med en 15-mannatrupp och inte en enda som startade igår startade idag. HBK spelade ut BFF efter noter under 90 minuter. Dem mäktade med ett skott på mål under hela matchen. Så, till 1-4 segern igår lades idag en 7-0 seger. Peter Svensson var genial och liknade en Gerrard i högform. Tobbe Svensson och Tege bildade ett lika stabilt mittlås som Carragher och Skrtel. Lillis var överlägsen under sina 70 min - gjorde tre mål och två ass. Sebbe bef bombade in ett mål och gjorde två ass. Ponta spelade lika Iniesta på mitten men lade därtill ett krigande hjärta och många vunna dueller. Hela laget spelade rolig och bra fotboll under hela matchen och det var härligt att skåda från min bänkplats. Robin Olsson kom in och var läcker i sin offensiva ytterroll. Han hann med tre tunnlar och ett straffmål på 35 minuter! Och Felix fick hålla nollan. Säga vad man vill om motståndarna, men stabilt och tydligt spel från Felix sida.

När vi alla kom till samlingen möttes vi av en knudig men gullig överraskning. Peter hade oväntat med sitt lamm till matchen. Och visst ville den lille rackaren vara med i omklädningsrummet..