Bloggen har kikat på matcher..

Igår, torsdag, var det Skånederby på Klostergårdens IP inne i Lund. Lunds BK från Div.1 välkomnade Henrik Larssons Landskrona BOIS från Superettan. 450 personer hade tagot sig dit i vårvärmen, vilket säkerligen var en stor missräkning. Det borde garanterat dragit fler åskådare än så - dock hade BOIS en 20-mannaklack med sig i bagaget och de höll låda under 90 minuter. Deras fantasi kan man dock ifrågasätta - "Vi hatar er OCH Helsingborg", "Vi har Henke Larsson, vi har Marcus Lantz, vem fan har ni"?, skanderade dem under matchens gång.

Bloggen var ju självklart på plats då stjärnkompisen Philip Svensson, 22, spelade från start i Lunds BK. Efter en relativt tung vinter är han på gång igen och presterade precis det jag ville se av honom i andra halvlek. Men först lite om matchen..

Första halvlek handlar bara om BOIS. Om det här berodde på att de spelade med ordinarie elva eller om LBK var tagna av sanningens ögonblick lämnar jag över till någon annan. "Surprise", BOIS vindsnabba Afrikan flög förbi på sin vänsterkant och radade upp chanser. Han tillsammans med anfallskollegan och forne LBK-spelaren Fredrik Karlsson samt högerbacken Adam Svensson var bäst på plan under första 45. Men det spelade ingen roll hur många frilägen eller skottlägen BOIS fick, för i Lunds BK:s mål stod Otto Martler och spikade igen totalt. Otto, tillsammans med anfallaren Norlla Amiri var bäst i gult under hela matchen. Henrik Larsson såg naturligt avkopplad ut i första halvlek och röt bara till ett par gånger. I stilmatchen mellan Mr. Larsson och LBK:s tränare Jonas Eidevall vann den sistnämnda enkelt - han hade åtminstone kavaj på sig..

Andra halvlek han knappt börja förrän man tydligt fick se att nerverna släppt i det gula laget. Lunds BK tog över totalt och var oerhört aggressiva i sin press över hela banan. BOIS tog över hemmalagets nervositet från första 45 och fick många gånger slå långt på inbytte Ajsel Kujuvic. Korta och snabba Amiri, Philip Svensson och innermittfältaren Maldonado satte fart på hemmalagets offensiva spel och ett tag kom BOIS knappt över halvplan. BK började så småningom också skapa ruggugt farliga chanser men bollen ville verkligen inte leta sig in i nätmaskorna. Henke Larsson började se otålig ut och bytte ut Lantz. Men utan honom på mitten blev det ännu svårare för Svanbäck att hålla koll på LBK:s duktiga mittfältare (det är för övrigt helt osannolikt att Svanbäck för inte så länge sedan huserade på HIF:s mittfält). Men så kom käftsmällen - BOIS lyckas, för första gången på kanske 20 minuter, komma in på BK:s planhalva. Ett inlägg och en fin skarv senare stod det 0-1, groteskt orättvist men markeringen vid målet var också den grotskt. Groteskt dålig..
Tyvärr lyckades inte Lunds BK skapa någon vidare slutforcering och BOIS kunde åka från Klostergården med en seger i bagaget. Väldigt synd tycker bloggen, då LBK hade fått ett Allsvenskt lag i nästa omgång.

Philip Svensson #13
Tung första halvlek där han nästan fick spela vänsterback p.g.a. motståndarnas tryck. Men han gjorde det bra i försvarsspelet och agerade utifrån sina egna och lagets förutsättingar. I andra halvlek var Svensson otroligt pigg och löpstark. Han vann dueller, löpte konstant i djupled och skapade oro i BOIS försvar. Hade ett bra volleyläge i andra men kom inte riktigt till bollen och hade kunnat kvittera om trötta medspelaren Blerim Rustemaj hade spelat bollen till honom i 88:e minuten. En klart godkänd match som verkligen borde ha fått schefstränare Jonas att tänka en extra gång vid nästa laguttagning.

Lunds BK
Starka, tunga och ännu giftigare i år. Man har värvat 11 spelare under försäsongen och har som mål att gå upp i Superettan. Det man visade igår var riktigt bra och då saknade man en del startspelare från premiärmatchen. Man borde ligga i topp när serien summeras i November. Dock måste jag kritisera vissa nyförvärv - Blerim Rustemaj kom in i andra och var rakt igenom dålig. Tobias Holmkvist, senast i Bajen, visade ingen Superettankvalitet direkt. Och mittlåset är alldeles för långsamt. Men det fungerar definitivt i Div.1 och så har man flertalet unga talanger som nu är på lån till klubbar i omnejden.

Landskrona BOIS
Finns inte mycket att säga om det här randiga gänget. För dåliga helt enkelt. Svanbäck är katastrofal och Lantz har gått ned i tempo. Surprise och Karlsson är grymma men det blir definitivt inget Allsvenskt spel för BOIS 2012. En bra halvlek mot Lunds BK borta imponerar inte direkt och chefen Henrik Larsson har mycket att arbeta på inför fortsättningen.